När man ledsnar

Ibland vill man bara dra, fly från allt. De flesta känner så någon gång, men det finns de som faktiskt gör det. Som rymmer.

Ta Olof Jonsson, till exempel. Han föddes 1841 i Dörby utanför Kalmar och liksom fadern blev han tegelslagare. Efter några kringflackande år i Småland och Sörmland gifte han sig 1869 med Johanna Gummesdotter. De slog sig ner i Fliseryd, fick tre söner och var på god väg att bli en helt vanlig familj.

Tegelflislämningar vid det gamla bruket i Görväln, Järfälla

Men Olof var en orolig själ och det blev inget av med familjelivet. Någon gång i mitten på 1870-talet försvann han spårlöst. I kyrkböckerna överfördes han till förteckningen över obefintliga, det vill säga personer utan känd hemvist, och på Johanna finns sedan alltid noteringen ”mannen rymt”. Hon lät efterlysa honom 1884 men utan resultat.

Resten av livet bodde Johanna med sin yngste son, Karl Emrik. Han blev skomakare och runt sekelskiftet 1900 tog han med sin gamla mor och flyttade till Oskarshamn, där han gifte sig och bildade familj.

Johanna dog 1925. Prästen noterade i dödboken: ”hustru till tegelslag. Olof Jonsson (mannen å okänd ort sedan 1875)”. Olof var alltså inte dödförklarad, men han hade varit borta i ett halvsekel. Johanna var bara 36 år när hon blev ensamstående – ändå var hon gift livet ut och levde långt över halva livet som en förrymd mans hustru. Det kan inte ha varit lätt med ovissheten, ensamheten och folks kommentarer.

Varför rymde Olof? Det naturliga om han van­trivdes på hemorten borde väl vara att försöka få familjen med sig till annan ort, eller åtminstone att meddela vart han tar vägen? Men ingenting visste de. Och eftersom inte ens hans samtida släktingar visste var han höll hus, så vet inte vi heller. Han är verkligen försvunnen och det finns ingen antydan om att han skulle vara i Amerika eller någon annanstans. Olof klev ut ur historien.

Oskarshamn, Besvärsgatan

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: