Rekordmorsan Karolina

Här kommer lite sifferexercis om barnkullar.

I släktforskningen har jag hittills hittat fyra kvinnor som fött 11 barn, två kvinnor som fött 12 barn och en kvinna som fött 14 barn. Inte illa. Eller ganska så illa, beroende på hur man ser det. Gårdar och torp var ofta små och gav mager avkastning, och att försörja så stora barnaskaror var inte lätt. I praktiskt taget alla större kullar dog flera av barnen i späd ålder. Å andra sidan föddes förstås alla dessa barn över en ganska lång tidsperiod, så de äldsta hann växa upp och hjälpa till med försörjningen.

Min farfars farfars första hustru var 15 år äldre än han och änka när de gifte sig. De fick aldrig några gemensamma barn men hon hade fyra barn med första maken. Yngst av dem var Erik, som fick en enda dotter med sin hustru Johanna.

Odensvi

Dottern hette Karolina och föddes på vårvintern 1857 i Odensvi socken i Västmanland. Som 18-åring gifte hon sig med skogvaktaren Anders Gustaf, även han från Odensvi. Karolina slår alla de ovannämnda barnaföderskorna med god marginal, om det nu ska vara någon tävling…

Paret fick 16 barn – 11 flickor och fem pojkar. Den förstfödda var en pojke och han föddes ett år innan föräldrarna gifte sig. Mor Karolina var då bara 17 år. En vecka in på 1900-talet krönte hon sitt verk med tvillingar. Då var hon 43 år gammal och familjen hade för länge sedan hunnit lämna Odensvi för Säterbo.

Anders Gustaf var baptist och alla barnen följaktligen odöpta. På några har prästen noterat i födelseboken att fadern själv döpt dem, men det är nog ett missförstånd. Det frivilligt valda vuxendopet är baptismens grundsten. Antagligen höll han en välsignelseakt för sina barn, utan dop, där i skogvaktarstugan.

Baptisterna av Gustaf Cederström. Från Svenska Baptistsamfundets webbplats.

Fem av barnen dog före fem års ålder. En dotter gick bort vid nio års ålder och en vid 18. Nio av barnen blev fullvuxna, flera rejält gamla. De flesta stannade i Västmanland, men två flyttade till Stockholm, en till Södertälje och en till Nyköping. Uppgifterna om deras familjebildande är ofullständiga, men man får nog anta att Karolina och Anders Gustaf har ett helt gäng ättlingar runt om i Sverige.

Min farfars farfar Lars blev änkling 1844 och gifte om sig två år senare med farfars farmor, Stina. Om dem finns mycket att berätta. Men det är en annan historia.

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: