En stad blir till

En stad… med det menar man väl, om än grovt förenklat, en större tätort med många funktioner, varierad bebyggelse och gator i kvarter. Städer växer fram under mycket lång tid och har arkitektur och utsmyckningar från olika sekler.

Stockholm, Söder

Under några årtionden på 1900-talet, när städerna blivit för trånga, byggde man en ny sorts samhällen med mycket stora byggnader och plats för tusentals människor.

Brf Aspnäs. Ja, här låg förstås fordom torpet Aspnäs under Jakobsbergs gård.

Förorterna byggdes på mycket kort tid och fick en delvis annan struktur och funktion än städerna – de blev just förorter, som inte riktigt stod på egna ben utan de städer som var deras huvudorter. Även detta givetvis grovt förenklat.

Nu är förorterna medelålders och bedagade, och nu har det blivit inne att bygga städer. Strax intill min förort, Jakobsberg, byggs just nu en stad. Det kallas så i alla fall, och det ska bli intressant att se hur denna nya stad ska skilja sig från förorten (som i det här fallet är stadens huvudort) och från den klassiska uråldriga staden. I planerna talas om stadskvarter och varierad bebyggelse, och dessutom ska staden integreras i en ganska krävande kulturbygd, med Västra Järvafältets naturreservat och k-märkta funkishus från den gamla flygflottiljen F8 inpå knutarna. År 2022 ska det vara klart.

Den nya staden bär det lite otympliga namnet Barkarbystaden och jag ser med spänning fram emot att följa dess framväxt. Hur det är tänkt att se ut kan man se på www.barkarbystaden.se.

Här några bilder på hur allt började.

Hösten 2008 lägger man ribban högt och avtäcker kommunens snyggaste hus. Integrerade och samtidigt personliga, grönt för natur och militäranknytning, knallröda balkonger som accent.

2011 byggs Barkarby Hage, och förortskänslan är tillbaka åtminstone tillfälligt. I fonden nedlagda Barkarby flygfält som delvis ska bebyggas.

K-märkt flyghangar byggs om till förråd.

Och bakom hörnet detta. Ålsta gamla bytomt i kanten av Järvafältet. Så mycket vackrare och intressantare blir det inte!

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

2 responses to “En stad blir till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: