Efterlyses: Lorentz av Karlstad

Lorensberg i Karlstad är en radhus- och villastadsdel som i huvudsak växte upp under 1960-talet. När min familj kom dit 1968 var vårt område nytt och laddat med förväntningar och löften. Men historien om Lorensberg börjar faktiskt i Grava socken strax norr om Karlstad, och med lite god vilja skulle man kunna datera denna början till år 1867.

Hösten 1973, vår gata fotograferad med instamatic-kameran

Maria Jönsson var 22 år när hon gifte sig med dubbelt så gamla änklingen Petter Jonsson. Det var tredjedag jul 1867 i Grava, där Petter var bonde på Krontorps gård. I sitt tidigare äktenskap hade Petter flera barn och nu började Marias och hans gemensamma familj att växa. På 1880-talet flyttade de in till stan och Petter började så småningom idka handel och blev kommissionär.

I november 1901 avled den då 78-årige Petter. Han var far till ett tiotal barn i två kullar och han var nog ganska välbeställd. Antagligen hade affärerna blomstrat, så förutom att han var delägare i gården där de bodde i Karlstad, ägde han också Svinbäckens hemman ett par kilometer nordost om centrala staden.

Från min barndom minns jag Svinbäcken som ett skogigt berg som kändes lite spöklikt, kanske för att man visste att Försvaret hade ett hemligt rum inne i berget. En skidbacke fanns det däruppe, och ett vattentorn. En bäck nedanför, förstås, och en liten skogstjärn. Men att där skulle finnas en gård tänkte man aldrig på. Det gjorde det – kanske finns den kvar än, det är mer än jag vet.

Skidbacken vid Svinbäcken, 1920-tal. Bildkälla: Värmlandsarkivs fotodatabas

Efter Petters död bodde Maria kvar i stan några år, men 1907 beslöt hon sig för att bosätta sig på lantegendomen Svinbäcken. Sagt och gjort, hon flyttade ut på vischan. Men vad skulle hon med all marken till? Kanske innebar de ganska stora ägorna en arbetsbörda som hon ville slippa. Tillsammans med sina barn satte hon 1910 igång en avstyckningsprocess utan dess like. Lantmäteriets avstyckningsakt beskriver alla de över hundra hemmanslotterna. För den som känner till Karlstad: lotterna är koncentrerade till ett område väster om Svinbäcksberget samt Edebäcksgatans västra sida, som sedan blev den där villaraden man stretade förbi på cykel så många gånger… Marken kring huvudgården och berget behöll Maria än så länge, men 1913 sålde hon även den och flyttade tillbaka in till stan.

Frostnupen rönn

Mitt intresse dras särskilt till ett stycke mark betecknat A85 och beläget strax norr om de övriga. Med hjälp av dagens gatunamn skulle man kunna säga att A85 låg tvärsöver Fogdemyrsgatan i området mellan Lorensbergsgatan och Olsätersgatan.

Någon gång under 1910-talet blev Janne och Sofia Persson ägare till detta stycke mark och 1921 sålde de i sin tur halva fastigheten till Karl Johan Finn från Alster. Det tycks vara i samband med den försäljningen som fastigheten fick sitt namn. Enligt köpebrevet säljer Perssons ”en från vår hemmansdel – – – uti Karlstads socken och härad av Värmlands län, avsöndrad lägenhet benämnd Lorentzberg”.

År 1941 fastställdes gatunamnet Lorensbergsgatan, ”efter lägenheten Lorentzberg vid gatans södra del” (Institutet för språk och folkminnen, ortnamnsregistret). Vid det laget hade ett helt litet samhälle vuxit upp på Maria Jonssons avstyckade tomter. Gunnar Lundkvist berättar i boken Karlstads stadsdelar: ”Genom ‘kompis-samverkan’ kom där att bosätta sig järnvägsarbetare, som arbetade på den smalspåriga NKLJ-banan som gick öster om det lilla samhället. Det var en praktisk lösning då arbetarna hade sina dressiner stående vid sidan av banvallen. Därifrån tog de sig via spåret lätt ner till Östra stationen, alternativt hem efter tjänstens slut”. (NKLJ: Nordmark – Klarälvens Järnvägar.)

NKLJ-tåg vid Östra station runt 1945. Bildkälla: Värmlands museums bilddatabas

Den stora expansionen kom på 1960-talet när flera områden med villor och radhus växte upp. Och det var väl då någon gång som namnet Lorensberg etablerades och kom att beteckna hela den unga stadsdelen som hade sitt ursprung i en familj från Grava med mark att sälja.

Det finns mycket kvar att rota i och det är särskilt en fråga som gäckar mig: Vem var Lorentz? Fick egendomen, gatan och stadsdelen namn efter en person, eller tyckte någon av ägarna helt enkelt att Lorensberg lät tjusigt? I stadsdelen Lorensberg i Göteborg uppfördes ett villaområde runt 1920, kanske hade de värmländska nybyggarna det som föredöme?

Jag har jagat Lorentz i kyrkböcker och arkiv och kommit fram till att namnet nog inte har med en specifik person att göra. Men jag låter mig gärna överbevisas om någon vet bättre!

Lorensbergsbo anno 1977

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

2 responses to “Efterlyses: Lorentz av Karlstad

 • Freï von Fräähsen zu Lorenzburg

  Hej Agneta! Tack för en spännande artikel! jag är en konstnär och skribent som själv är uppvuxen på Häljebolsgatan och jag är så glad att jag hittade din blogg idag. Jag startar ett större kultur-projekt i/om stadsdelen Lorensberg och söker möjliga personer att intervjua i en förstudie till projektet. Skulle du kunna tänka dig att medverka i en intervju vid tillfälle?

  Jag bifogar en länk till projektets blogg om du vill få en första orientering:
  https://furstendometlorenzburg.wordpress.com

  Må så gott!
  Freï

  • Agneta Aglert

   Hej! Tack för kommentaren, kul att du gillar inlägget. Berätta gärna mer om ditt kulturprojekt, är det något annat än furstendömet Lorenzburg? Vad går projektet ut på?
   Hälsningar
   Agneta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: