Det rivs och grävs…

Stora byggprojekt medför ofta intressanta arkeologiska utgrävningar och i hela Stockholm byggs det järnväg just nu. Det rivs och det grävs från Södertälje till Järfälla, och framför allt i centrala Stockholm.

Mellan Årsta och Tomteboda byggs Citybanan med bland annat en 6 km lång tunnel under city och två nya stationer. Tunneln kommer att gå nedanför den blå linjen, så den som tycker tunnelbanan är klaustrofobisk och gillar att pendeltågen går ovan jord får stålsätta sig. Men okej, centralen behöver onekligen avlastas.

Järnvägsbron från Södermalm till Gamla stan, 1896. Okänd fotograf. Stockholmskällan.

Citybanan är orsak till en stor utgrävning vid Riddarholmskajen, helt nära det norra brofästet i bilden ovan. Det arbetet kan man exempelvis följa på Twitter: @Arkeologerna eller på Sjöhistoriska museets sida på Facebook. Eftersom man inte kan vare sig gå eller titta ner i denna grop är de utlagda filmklippen särskilt intressanta.

Det finns andra gropar också, där det inte görs någon arkeologisk undersökning (tror jag!), som denna mitt emot centralen på Vasagatan. Ganska fantasieggande bara att glutta ner här, tycker jag.

Hotell Continental har mist sitt "låghus" - här byggs entrén till station Stockholm City.

Mellan Tomteboda och Kallhäll byggs nya spår längs Mälarbanan. Pendeltågen får därmed egna spår vilket kommer att ge tätare och förhoppningsvis punktligare trafik. I Järfälla blir det två ny- eller ombyggda stationer, Barkarby och Kallhäll. Barkarby station ska flyttas 400 meter norrut och för att bereda plats för allt som behövs runt denna nya station, till exempel gång- och cykelvägar, måste den gamla gårdsplatsen Äggelunda tas bort. Men innan den jämnas med marken ska den grävas ut och undersökas.

Äggelunda gård på 1930-talet. Foto Jan Lif. Järfälla kommuns bilddatabas.

Äggelunda är en av Järfällas äldsta gårdar där den legat i årtusenden vid den urgamla häradsvägen. Boplats har funnits sedan järnåldern och sista boningshuset revs 1949. Sedan dess har här varit en idyllisk grön kulle.

Utgrävningen är en succé. Tidigare var bara ett fåtal gravar på gårdens gravkulle kända, nu har arkeologerna hittat över 50! En kylig måndagkväll var det guidad tur genom utgrävningsområdet. Vi var förstås där.

Äggelunda, utgrävningar sommaren 2011. Vy mot Barkarby handelsplats och Barkarbystaden.

Förutom gravar hittar arkeologerna benrester, kokgropar, brännugnar och kritpipor.  Material från alla Äggelundas epoker. Kontinuiteten fascinerar. Hur de första bosättarna kanske slog sig ner här redan på 500-talet e Kr, och hur släkter och byggnader sedan kom och gick – men hur platsen bestod och var bebodd genom alla tider. Och nu – svisch, så förstörs allt på några månader och kontinuiteten bryts tvärt.

På Äggelunda gamla tomt blir det gång- och cykelvägar när Barkarby station flyttas.

Bättre kommunikationer behövs och allt kan inte sparas – men nog är det kluvet med allt detta grävande… En paradox dock: om inte byggprojekten drog fram och tilläts ta urgammal kulturbygd i anspråk, så skulle många bygder förbli outforskade. Det vore också en förlust.

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: