Murkultur

Där sitter de i sitt klassrum, allvarstyngda, snudd på sorgsna, eleverna vid Aspnäs skola i Jakobsberg någon gång runt förra sekelskiftet. Målningen av dem är nedsmutsad, många gånger översprejad med graffiti, avtvättad och urskiljbar än en gång. Någon gång för kanske 20 eller 30 år sedan upplät kommunen sidomurarna på några gångtunnlar till målningar ur traktens historia. Och det handlar om väldigt lokal historia, som utspelat sig längs vägen där tunnlarna finns. Kanske var det eleverna på någon konstkurs på Jakobsbergs folkhögskola (inrymd i Jakobsbergs gård), som hade ett murmålningsprojekt. Det här fotot måste de ha haft som förlaga:

Fotograf: Fotofirma Olsson, källa Järfälla kommuns bilddatabas

På målningen finns skolan med, den första skolan i Aspnäs, byggd 1846. Här på ett foto från 1951:

Fotograf: Arthur Johlin. Källa Järfälla kommuns bilddatabas

Åtta år senare monterades skolan ner, virket magasinerades för eventuella framtida behov, och minsann, ytterligare 15 år senare uppstod behovet och man byggde en raststuga på Ängsjö friluftsområde av timret.

I en annan tunnelmynning finns en bild av en del av arbetsstyrkan vid Jakobsbergs gård 1911, även den mer eller mindre utsuddad av tidens hårda slitage, men ändå bevarad mitt i förorten.

Det är en grupp män och pojkar som fotograferats en sommardag för exakt 100 år sedan och deras namn är noggrant upptecknade till höger. Ur fotot nedan har konstnären valt att måla av högra halvan av gruppen:

Okänd fotograf. Källa: Järfälla kommuns bilddatabas

Jag vet inte hur många gånger jag hade gått genom de här tunnlarna utan att se målningarna. När jag väl upptäckte dem blev jag helt tagen. De avbildar samhällets historia och de är själva historia med en brutal men på något sätt vacker patina. Historien står stark ända in i nuet. Det här är de människor som bodde och verkade här före oss och trampade samma mark – i en annan tidsålder och ändå inte så längesedan. Det känns helt rätt att heja på dem på promenaden i deras omgivningar – och mina.

Ett särskilt tack till Järfälla kommun för den underbara bilddatabasen.

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

One response to “Murkultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: