En sjöfararfamilj, del 1: kapten Svensson

Min mormors morfar Johan August Svensson föddes den 15 februari 1837 i Kalmar. Kanske växte han upp med spännande historier om sin morfar, båtsman Daniel Blomma, som ville gå till sjöss men som dog ung under hårt arbete på kommendering i den främmande storstaden Göteborg. Eller också var det bara ett naturligt yrkesval för unga män i kust­stä­derna att gå till sjöss. Hur som helst, liksom flera grannpojkar i kvarteret hemma i Kalmar blev Johan sjö­man. 1856 fick han betyg till sjö­mans­tjänst och skrevs in i rullorna som sjöman nr 16.

I september 1866 gifte han sig med jämnåriga Maria Johansson från Mortorp som vid tiden tjänade som piga i Kalmar. De blev kvar i staden i exakt tolv år och fick fem barn där. 1878 gav de sig av till Oskarshamn, där yngste sonen föddes.

Oskarshamns hamn, 2010

Johan såg stora delar av världen på sina resor. Under 1876 förde han befälet på skonerten Hoppet i Östersjöfart. Han hade en lön på 40 kr i veckan. Åren 1881-1882 var han befälhavare på skonerten Mårthen under några Englandsresor.

Mitt i mörkaste november år 1885 for Johan till Gävle och mönstrade på skeppet Jupiter som förste styrman under kapten J P Johansson. Nu bar det av till Melbourne, Australien, och Johan var borta i ett och ett halvt år från Maria och de fem barnen. I april 1887 återkom han till Oskarshamn via Stockholm där han mönstrade av. Säkert var han efterlängtad och säkert hade han kofferten full av exotiska presenter. Och vilka historier han måste ha kunnat berätta från haven och alla länder han sett på den långa vägen till Australien.

Barkskeppet Jupiter. Dock före Johan Svenssons tid. Tavlan tillhör Nykarleby museum.

Nästa resa som finns dokumenterad påbörjade Johan i oktober 1891. Det står ”England och vidare”, och man skulle bra gärna vilja veta vart resan gick vidare. Han var nu befälhavare igen,  på skonerten Oden, och resan tog ett drygt år.

Den 21 juni 1895 hände en fruktansvärd olycka på Atlanten mellan Sydamerika och Europa. Johan var styrman på fartyget Dorkan som led skeppsbrott, kanske under en storm. Han omkom i olyckan, troligen tillsammans med hela sin besättning. Oskarshamns dödbok från 1895 berättar om dödsorsaken: ”Trol. hjertslag + kropps­skador ådragna vid skeppet Dorkans skeppsbrott”. Samtidigt står det att han dog ”ombord å brasilianska paketångaren Itaipava å Atlanten”. Antagligen räddades han av det brasilianska fartyget, men dog ändå av skadorna.

Johan blev 58 år. Fyra år senare, den 4 april 1899, dog hustrun Maria av hjärtförlamning. Tillsammans hade de sex barn. Den förstfödda, Esther Carolina, dog i lung­inflamma­tion bara några månader gammal. Det dröjde sedan tre år innan nästa barn kom, det var min mormors mor, Anna Maria, född 1870.

Anna Maria, min mormors mor, med sin Anton Hultqvist på förlovningsdagen

Anna Maria hade fyra yngre bröder. De två äldsta följde i faderns fotspår och gick till sjöss, de två yngsta blev typografer och hamnade i boktryckar­branschen. Alla fyra bytte bort efter­namnet Svensson 1896 och blev bröderna Franke. Varför de just tog namnet Franke är okänt, kanske lät det bara stiligt.

Återkommer snart till de två äldsta bröderna Franke, de som gick till sjöss.

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

2 responses to “En sjöfararfamilj, del 1: kapten Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: