En sjöfararfamilj, del 2: bröderna Franke

Sjökapten Johan August Svensson och hans hustru Maria Johansson hade fem barn. Äldst var dottern Anna Maria, min mormors mor. De fyra yngre var söner och två av dem blev typografer och boktryckare medan de två äldsta gick i faderns fotspår och blev sjökaptener. Alla fyra tog namnet Franke.

En ung emigrant – Ernst Johan David Franke

Äldst av sönerna var Ernst Johan David, född i Kalmar 1872. David hade ett riktigt äventyr i ungdomen, som kanske inspirerade hans yrkeval. Bara fjorton år gam­mal for han nämligen till Amerika. I augusti 1886 reste han från Oskars­hamn hela vägen till Chicago alldeles ensam. Det är okänt varför, man kan onek­ligen tycka att det är märkligt att skicka iväg sitt barn ensamt över Atlan­ten, men vi får inte glömma att han kom från en sjöfarar­familj och säkert redan var sjövan. Kanske kände fadern fartygets kapten som såg till att gossen blev väl om­händertagen. Dessutom hade en moster till David emigrerat 1873. Hon verkar ha slagit sig ner i Chicago och det är möjligt att det var henne han hälsade på.

Packhuskajen i Göteborg 1895. Tullhuset där emigranterna fick passera. Fotograf: Karl Mikael Olsson. Bildkälla: Göteborgs stadsmuseum.

Han fick börja med att ta sig till Göteborg. Där­ifrån fortsatte färden via Liverpool på ångaren British King. Troligen landsteg han i New York och färdades in i landet till Illinois och Chicago, där han blev kvar i tre år. 1889 återvände han till Oskarshamn, sjutton år fyllda.

Den långa sjöresan som han gjorde i sin tidiga ungdom kan förstås ha satt sina spår. Kanske blev han så biten av sjön att han inte kunde tänka sig att arbeta med något annat. Och kanske blev den unga ensam­resenären kaptenens gunstling, man kan nästan se framför sig hur han fick komma upp på kommandobryggan och prova att hålla kursen.

Strax efter sekelskiftet flyttade David till Malmö, där han bodde resten av livet. I januari 1905 gifte han sig med Agda Assarsson och 1909 fick de sonen Eve. Under dessa första Malmöår var David förstestyrman på ångaren Blanka. Han mönstrade på i januari 1907 i Oskars­hamn som var Blankas hemma­hamn, och på senhösten samma år mönstrade han av i Härnösand. Mönstrade på igen samma dag för en ny resa, denna gång till Frankrike.

Ångfartyget Blanka där David var styrman 1907. Målning av Högstedt 1909. Vykort från Oskarshamns sjöfartsmuseum.

I maj 1914 dog Agda i tuberkulos och ett år senare gifte David om sig med Olga Aurora Olsson från Västra Alstad i Skåne. Han var 43 år, Olga bara 20. Även med henne fick han en son, Sten. När Sten föddes 1916 var David till sjöss, nu på ångaren Bertil. Han kom till London, mönstrade på där igen 1918 och återvände inte till Sverige förrän året därpå, men bara för att vända på nytt – i oktober 1919 mönstrade han på igen i Karlskrona. Så där fortsatte det och den unga Olga gick ensam i flera år med sitt lilla barn.

David dog i februari 1928 på Allmänna sjukhuset i Malmö. Olga var då 33 år. En ung sjömansänka även hon, fast hennes man inte omkom till sjöss. Hon blev kvar i Malmö och levde till 1967.

Av boupp­teck­ningen efter David förstår man att de hade ett fint hem på tre rum och kök i det konti­nentala Malmö. Som kuriosa: om man som jag har en ibland tämligen opraktisk förkärlek för små bord, kan man inte undgå att slås av bordrikedomen hos Frankes. Och hur varje möbel hade sin benämning och sitt syfte. Bara herrummet inrymde fyra olika bord: skrivbord, spelbord, tebord och rökbord – förutom soffa, vilstol, karmstolar och bokskåp.

Ännu ett tragiskt sjöfararöde – Karl Erik Franke

Bror nummer två, Karl Erik, föddes 1874 i Kalmar. Precis som far och storebror gick han till sjöss. Mellan 1898 och 1899 seglade han på skonerten Svea med destination Finland. Kanske fick han tillfälle att hälsa på systern Anna som bodde i Finland med sin familj vid den tiden.

Långa soffan vid hamnen i Oskarshamn, där många suttit och spanat efter hemvändande sjöfarare. Säkert satt Valborg där också, och tänkte på sin Erik. Foto ur boken Oskarshamns historia, C F Bergström 1906

Erik gifte sig den 5 februari 1905 med byggmästardottern Valborg Gunhild Angelina Svensson från Oskarshamn. Redan i maj samma år föddes dottern Lilian Valborg, och 1907 kom sonen Karl Gustaf som dock dog i späd ålder.

Liksom sin far gick Erik ett tragiskt öde till mötes till sjöss. Den 28 september 1919 seglade han ut från New Orleans i USA, som befälhavare på barken Susanne. De skulle ta sig till Avonmouth i England, men någonstans ute på Atlanten gick något galet. Enligt en källa uppstod en brand ombord, men det är nog bara en teori. Hur som helst gick skeppet under med man och allt. Elva besättningsmän omkom, däribland kapten Erik. I dödboken konstaterar prästen att Erik antagligen dött av drunkning vid skeppsbrott och att skeppet avseglat från New Orleans mot Avonmouth i Bristolkanalen ”och därefter ej försports”.

Valborg blev vid 37 års ålder ännu en i raden av sjöfararänkor i släkten, och hon visste inte ens säkert om hennes man var död, och hur, åtminstone till en början. Hon dog själv bara några år senare, 1924, av hjärtfel.

Oskarshamns sjömanshus, numer kontor. 2010

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

2 responses to “En sjöfararfamilj, del 2: bröderna Franke

 • Helge Franke

  Hej! Jag fick ett infall att googla på min farfar David Franke och fick upp din fascinerande släktforskning om honom. Jag är själv adopterad son (nu 71 år) till Sten Franke, som dog 1985 i lungcancer, bara 69 år gammal. Sten var gift med Mai Britt, som dog 2008, strax före sin kommande 90-årsdag.
  Jag har undrat över namnet Franke. Varför blev det detta efternamn?Kunde man bara ”ta” sig ett namn? Jag har en stor, vacker tavla av en fullriggare, ”Baltic Star” , som påstods vara det fartyg, som min farfar var sjökapten på, men så var det tydligen inte av din släktforskning att döma. Mycket intressant! Fö sköter jag en vacker gravplats i Malmö tillhörande David och Agda Franke samt Olga . Eve och hans hustru Hillevi ligger också där men inte mina föräldrar, som båda önskade få sin aska spridd i havet.
  Vänliga hälsningar Helge Franke

  • Agneta Aglert

   Hej! Vad roligt att du hörde av dig och berättade! Precis som du har jag undrat över namnet Franke men inte hittat någon förklaring. Man fick ta i stort sett vilket namn man ville då, och kanske tyckte de bara det lät bra. Säkert var din farfar kapten på Baltic Star. Min lista på fartyg han tjänstgjorde på är inte komplett. Jag skickar ett mejl till dig också.
   Vänlig hälsning
   Agneta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: