Hyrestanten Albertina

Hyrestant – visst är det ett fint och anrikt ord som leder tankarna till Julia Caesar och gamla filmer med barska matronor från 1900-talets början – tanter som höll sina inneboende i herrans tukt och förmaning? Det är lätt att föreställa sig Albertina Brusell som en av dem fast jag inte har en aning – det fanns förstås hyrestanter av alla de slag.

Julia Caesar, 1885-1971. Foto Scanpix

Min morfars fars kusin Albertina Jansdotter föddes 1864 i Hova i Västergötland. Liksom sin bror tog Albertina efternamnet Brusell efter byn Brushult där de hade växt upp, och som mycket ung flyttade hon till Stockholm där hon först försörjde sig som piga.

På nyåret 1899 flyttade Albertina till Oxtorgsgatan 9 och bosatte sig en trappa upp i det vackra huset vid Hötorget. Några år in på det nya seklet började hon ta emot inackor­de­rade i bostaden. Det var mycket vanligt att folk var inneboende hos varandra i det trånga och fattiga Stockholm, men Albertina hade snarare någon form av pensionatsverksamhet för ogifta unga vuxna med god utbildning. Så småningom blev ”rumsuthyrerska” hennes titel och från 1908 och framåt hade hon åtminstone 20 hyresgäster – inte samtidigt förstås, men tre-fyra åt gången. Från 1911 fanns också en tjänarinna till hands i hushållet.

Hötorget sent 1800-tal. Hörnet med markiser till höger är Oxtorgsgatan 9. Där ligger idag första höghuset på Sergelgatan. Paul U Bergströms affär (PUB) låg som synes där konserthuset ligger idag. Foto: Kasper Salin. Stockholmskällan.

Bland Albertinas hyresgäster fanns bland annat ingenjörer och farmaceuter, en bild­huggare, en korrespondent, en köpman, en ritare och en teaterelev. Ett axplock:

De tre farmacie kandidaterna Winterqvist, Ekelund och Frostner Persson hade med all sannolikhet utbildat sig på Farmaceutiska institutet i Stockholm där de gått en halvårslång farmaceututbildning.

Handelsbiträdet Ester Wilhelmina Stenqvist var en av få kvinnor i Albertinas hus, men hon bodde där i hela fem år, mellan 1909 och 1914. Så småningom gifte hon sig och flyttade till Esplanaden i Sundbyberg.

Från Burseryd i Småland kom ingenjör Johan Daniel Danielsson. 1914, ett par år efter sin séjour hos Albertina, utflyttade han till Amerika – men återvände redan året därpå. När han dog 1928 var han ingenjör på dynamitfabriken i Grängesberg.

Lars Hanson 1886-1965

Och så fanns där teater­eleven Lars Mauritz Hansson. Det visar sig vara den blivande stjärnskådespelaren Lars Hanson som bodde hos Albertina 1909-1910, under sitt sista år på Dramatens elev­skola. Lars föddes 1886 i Göteborg och växte upp under fattiga förhållanden i Major­na. 1906 kom han in på elevskolan och efter examen hade han tjänst på Inti­man i Stockholm innan karriären riktigt tog fart. Tillsammans med hustrun Karin Molander var han en superstjärna i svenskt film- och teaterliv och han spelade bland mycket annat mot Greta Garbo i Gösta Berlings saga 1924.

Albertina Brusell gifte sig aldrig och tycks inte ha fått några barn. Hon bodde kvar livet ut på Oxtorgsgatan 9 och dog där 1937. När bilden nedan togs, sexton år senare, pågick den stora förvandlingen av hennes kvarter för fullt och hon skulle knappt ha känt igen sig. Bilden är från 1953 och föreställer rivningen av just Oxtorgsgatan 9. Troligen är det översta våningen vi ser, och Albertina bodde bara en trappa upp, men det är ändå hennes hus. Den första ”skrapan” skulle ha plats där och hyrestanten Albertinas hus fick skatta åt förgängelsen.

Oxtorgsgatan 9 rivs 1953. Foto Lennart af Petersens. Stockholmskällan

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

7 responses to “Hyrestanten Albertina

 • Anton

  Hej Agneta,
  Jag heter Anton och jag snubblade över din blogg i mitt researcharbete för en seriebiografi över konstnären Sven Ljungberg. Han nämner i några av sina böcker att han som ung student på Tekniska skolan (senare Konstfack) och Kungl. konsthögskolan var inneboende hos en äldre dam från Västergötland, ”Anna Brusell”, på Oxtorgsgatan 9b. Denna ”Anna” bodde där sedan sekelskiftet och lägenheten/fastigheten hade tidigare ägts av operasångaren Emile Stiebel. Sven flyttade dit hösten 1932 och året tidigare ska Gösta Ekman d.ä hyrt samma rum när han spelade teater på Konserthusteatern i närheten (detta borde vara operetten Glada Änkan 1931, med bla Zarah Leander). Han betalar 90:-/mån för helpension och ”kaffe med bulle”. Damen som hyrde ut rum ska tidigare haft pensionat i skärgården. Detta är ungefär allt jag vet, baserat på Svens självbiografiska böcker och intervjuer.

  Denna ”Anna” måste väl vara Albertina? Kanske var Anna eller smeknamn, eller minns Sven fel? Jag är i alla fall superintresserad av att höra om du vet något mer om Albertina, eller livet på Oxtorgsgatan 9?

  Trevlig helg! /Anton

  • Agneta Aglert

   Hej Anton!

   Vad roligt att få höra om en av Albertinas pensionatsgäster. Jo det måste absolut vara henne som Sven Ljungberg bodde hos. Har kollat lite och hon är inte inskriven med något annat namn än Albertina någonstans (t ex i födelseboken) – förutom i folkräkningen 1910. Där står hon faktiskt som Anna Albertina, då kallades hon säkert Anna, som ett smeknamn el dyl. Och så har hon titeln pensionatsinnehavarinna. Att en Emil Stiebel hade lägenheten före henne stämmer också. Att Gösta Ekman bodde hos henne visste jag däremot inte, hm, undrar om han också har skrivit om henne någonstans.

   De flesta uppgifter jag har om henne från Stockholmstiden är från rotemansarkivet, som täcker de år då rotemanssystemet användes för folkbokföringen i Stockholm, dvs 1878-1926. Du kan söka gratis i detta arkiv här: http://www2.ssa.stockholm.se/Rotemannen2012/Search.aspx. Både Albertina och Stiebel finns där och man kan se hur de flyttar runt mellan adresserna i stan. Ljungberg är ju tyvvär för ung.

   Jag har en del uppgifter om Albertinas släkt och rötter i Hova men inte så mycket mer om hennes tid i Stockholm och pensionatsverksamheten. Däremot fick jag flera nya uppgifter att nysta i nu, t ex att hon skulle ha haft pensionat i skärgården. Jag återkommer om jag hittar något mer.

   Kul och originellt med en seriebiografi, den ska jag hålla utkik efter. Tar gärna emot tips på någon bok där Sven L skriver om Albertina!

   Trevlig helg själv!

   Agneta

   • Anton

    Väldigt roligt att kunna presentera henne under hennes fulla namn med lite personlig information, det gör berättelsen mer levande. Jag misstänker att du inte har någon bild på henne?

    Sven skriver lite om henne och livet i rummet på Oxtorgsgatan i ”Pictor”. I boken finns även en trägravyr, gjord långt senare, som visar rummet: http://s8.postimg.org/qgu2p1vsl/Pictor.jpg
    I ”Målarbok” nämner han i förbifarten att hon hette Anna Brusell och att hon själv sov i pigkammaren intill köket ”där det luktade gas”. I den här intervjun berättar han om Gösta Ekman. http://youtu.be/pW7Pwq0eTlE?t=12m30s

    Ja, du får gärna höra av dig om du hittar nåt intressant om Albertina, så gör jag detsamma!

   • Agneta Aglert

    Stort tack för intressanta länkar. Nej, jag har ingen bild, tyvärr. Hade gärna velat ha det förstås, det tillför så mycket. Men du kan säkert teckna en bra bild av henne i din seriebiografi. 🙂
    Hälsningar, Agneta

 • Med rötter i Hova | nu & då

  […] De fem kvarvarande barnen levde till vuxen ålder och flera av dem har mycket intressant att ”berätta”. Bland deras ättlingar finns emigranter, grosshandlare, yrkesarbetande kvinnor och välbärgade bönder. Albertina Brusell som jag skrivit om här tidigare tillhör släkten: Hyrestanten Albertina. […]

 • Agneta Aglert

  Roligt att du läst. Låter väldigt kul att köpa ett hus på en plats där man har rötter!

 • trolliz

  Kul att läsa om Albertina! Själv har jag också mina rötter i Brushult och köpte för 1,5 år sedan ett hus där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: