Industrisommar

Det finns gott om gamla torp kvar ute i markerna, men skandalöst många är antingen rivna eller övergivna och förfallna. De frammanar bilder – både de torp som står kvar och de som försvunnit så att bara en grundmur eller en syrenbuske finns kvar och lämnar resten åt fantasin. Lätt att föreställa sig hur anfäder och anmödrar gått där mellan stugan och uthusen eller sörplat sitt kaffe i bersån. Det lantliga lugnet smittar, fast man vet att livet på torpet sällan var en dans på rosor.

Nysveds torpplats, med tillhörande syrener, Västra Järvafältet, Järfälla

I släktforskningen träffar man oundvikligen på mängder av torpare, men många av de gamla släktingarna hamnade också i olika slags industrier, brukssamhällen, gruvor och fabriker. Kanske är det tack vare alla dem som jag på sistone upptäckt de gamla industrimiljöerna.

Det är något särskilt med gamla fabriker, maskiner, gruvschakt, forsar och kvarnar. Vad kan vara mer fantasieggande än gammalt tegel, rostigt järn, multnat trä, urhugget urberg och kolsvart, järnhaltigt vatten? Nedlagt, övergivet och bedagat eller varsamt upprustat och dynamiskt.

I somras slumpade det sig (nåja) så att jag besökte en del sådana miljöer. De flesta är idag omvandlade till bostäder eller rymmer annan verksamhet som utbildning, kontor, konferens. Några bildexempel:

Det var svindlande på flera sätt att stå vid kanten av det gigantiska dagbrottet Storrymningen i Dannemora gruvområde. Järnmalmsbrytningen här startade på 1400-talet.

Strax intill Dannemora: Österbybruk, med den stora vackra smedjan.

Industrilandskapet i Norrköping, gamla väverier och textilfabriker och gott om häftiga forsar.

Sockerbruket vid Klippan i Göteborg. Som ett slott.

Hemmavid. Bolinders gamla verkstäder i Kallhäll. Väl integrerade i modern bostadsbebyggelse.

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: