Lilla mor Kajsa

Det var den 17 juni 1841 som Kajsa Lena Johansdotter stod brud i Madesjö kyrka. Hon hade ännu inte fyllt 16 år. Maken var den 12 år äldre bonden Jonas Olsson. Kanske låg en romantisk kärlekshistoria bakom, man vill gärna önska det, men troligare är nog att det var storebror Andreas som gifte bort sin lilla syster.

Syskonens föräldrar var bonden Johannes Eriksson och hustrun Elin Olofsdotter från Mortorp i Kalmar län – de var min mormors mormors farföräldrar. Johannes och Elin fick sex barn, äldst var min anfader Gustaf, född 1809. Näst äldst var Andreas. Kajsa Lena föddes den 2 augusti 1825 och var yngst av de fem som nådde vuxen ålder. När föräldrarna dog med bara ett års mellanrum fick Kajsa som nioåring flytta till Andreas och hans nybildade familj i Markustorp i Madesjö socken.

Madesjö 1959. Bildkälla: Kalmar läns museums fotosamling

Jonas Olsson och Andreas Johansson var jämnåriga, födda 1813, och båda hade nyligen tagit över sina fäders gårdar i grannbyarna Markustorp och Blomkulla i Madesjö. Låt säga att de en dag strålade samman på en kreatursmarknad. Jonas hade fått skiljebrev från sin trolovade, en kvinna i hans egen ålder. Över en sup beklagade han sig för Andreas: han behövde verkligen ett fruntimmer på gården.

Bortgift

Andreas såg sitt tillfälle. Allt eftersom hans familj växte blev systern en black om foten. Nog var hon god hjälp för hustrun, men samtidigt var hon ännu en mun att mätta. Och förr eller senare skulle ju flickan ändå bli gift. Efter några år hos brodern blev alltså Kajsa bortlovad till Jonas och någon möjlighet att säga nej hade hon inte, Andreas var troligen hennes förmyndare. Men säkert var hon orolig innan hon flyttade till byn med det vackra namnet Blomkulla – vem var han, Jonas? Han var så gammal, 28 år! Varför hade hans förra trolovade skilt sig från honom och varför hade han inte gift sig med någon i sin egen ålder?

Gammalt uthus i Långemåla, Småland

Storfamilj

Hur hon hade det i livet, Kajsa, det vet vi inget om, men vid 17 års ålder fick hon sitt första barn. Det var dottern Emma Matilda och sammanlagt blev det 12 telningar. Under 26 års tid födde Kajsa ett barn ungefär vartannat år och när det tog slut hade hon fyllt 43. Hon fick sedan ytterligare 26 år, när hon kunde se barnen växa och ta sig ut i livet. Alla levde till vuxen ålder utom den siste, lille sonen Alex Anton, som dog av en tärande sjukdom efter bara ett år. Det var inte så vanligt på 1800-talet att så många i en så stor barnkull blev vuxna och antagligen var det ett tecken på att Jonas gård gav god avkastning så att alla kunde få bli mätta och orka växa. Vid 69 års ålder dog mor Kajsa i maj 1894.

Andreas blev far till hela 16 barn. Två hustrur hade han som födde åtta barn vardera. Ett par av de andra syskonen fick också stora familjer. I denna småländska storsläkt (som jag faktiskt själv är en del av!) finns flera intressanta historier som jag ska återkomma till.

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: