En småländsk Blomma

Det är frestande att se Daniel som den som inspirerade släktens sjöfarare, trots att hans karriär blev mycket kort. Min mormors morfars morfar Daniel Olofsson föddes i Blomstermåla i Ålems socken 1780, nio år före franska revolutionen och tolv år innan Gustav III mördades på maskeradbalen. Det tidiga 1800-talet var också en turbulent tid. Napoleonkrigen rasade i Europa och på hemmaplan pågick finska kriget 1808-1809, när Ryssland erövrade Finland från Sverige. Det är inte omöjligt att Daniel skickades ut för att delta i något krig, men det finns inga belägg för det.

Vid Kronobäcks klosterruin i Mönsterås nära Ålem

Båtsman Blomma

Daniel antogs till Smålands Båtsmanskompani 1805. Han tillhörde Tålebo i Ålem och fick soldatnamnet Blomma. Statio­neringsorten var Karlskrona, så dit fick han ta sig på de få mönstringar han hann vara med på. 1806 gifte han sig med båtsmansdottern Kajsa Lisa Bark och dottern Kajsa Maria föddes i januari 1811. Att det är fem år mellan bröllopet och dottern skulle kunna tyda på att Daniel antingen var ute i strid eller också på många eller långa kommenderingar. Båtsmännen fick ofta kommenderingar, precis som andra indelta soldater. De skickades kors och tvärs över landet för att bygga en bro, vakta ett fängelse, stävja ett uppror eller reparera fartyg på något varv.

Säkert är i alla fall att Daniel skickades på kommendering till Göteborg och var där på hösten 1812. Han arbetade på något segelfartyg eller kanske på Gamla varvet. Där in­sjuk­nade Daniel i rödsot (dysenteri) och dog av sjukdomen den 28 oktober 1812 i varvs­för­sam­lingen. Han var bara 32 år och kvar hemma i Småland fanns hustrun Kajsa Lisa, 34 år och lilla Kajsa Maria, som ännu inte hade fyllt två.

Gamla varvet i Göteborg. Vykort. Bildkälla: Göteborgs Stadsmuseums bilddatabas

Kajsa Lisa blev kvar i Tålebo livet ut och gifte aldrig om sig. Dottern Kajsa Maria behöll namnet Blomma och var den som bar namnet längst. Vid femton års ålder flyttade hon till Kalmar där hon så småningom gifte sig med Sven Peter Jonsson. Sven var vedgårdskarl och varvssågare på varvet i Kalmar, och på så sätt deltog även han i sjöfarten. Bara trettiofem år gammal dog han 1844, och Kajsa blev änka i unga år precis som modern. Kajsa och Sven fick tre barn. Äldst var sonen Johan August. Därefter följde två döttrar, först Carolina Gustava som gifte sig med skomakare Boklund. Yngst var Johanna Fredrika, som flyttade till Stockholm och gifte sig med kusken Johansson.

Kalmar

Johan August gick tidigt till sjöss och blev så småningom sjökapten. Två av hans söner följde i hans fotspår. Alla tre har jag skrivit om i inläggen En sjöfararfamilj. Kanske växte de blivande kaptenerna och äventyrarna upp med historier om morfar Blomma, som ville gå till sjöss men dog på kommendering i en främmande storstad.

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

One response to “En småländsk Blomma

  • nu & då

    […] Blomma och båtsmansdottern Kajsa Lisa Bark. Dem har jag skrivit om i ett tidigare inlägg: En småländsk Blomma. När Kajsa Maria föddes hade föräldrarna varit gifta i drygt fyra år. Mindre än två år […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: