Det var en gång ett torp

Det kryllar av torp, det har jag konstaterat förr. Överallt ute i markerna står de gamla stugorna som souvenirer från en annan tid. Vanligen omvandlade till fritidshus och scoutstugor och målade i bjärt falurött. Inne i städer och förorter finns de ofta inte kvar rent fysiskt, men det finns stadsdelar, gator och parker som uppkallats efter dem och med lite god vilja kan man ibland hitta några grundstenar eller åtminstone en syrenbuske som vägvisare till torpplatsen.

Även här i Järfälla är det torptätt. Några står kvar, andra inte.

Kalvshälla dragontorp 1952. Foto Svenska Pressbyrån. Järfälla kommuns bilddatabas

Kalvshälla var en gård med anor från medeltiden. Den låg alldeles intill Barkarby flygfält, som numer är nedlagt sedan ett par år och successivt kommer att bebyggas. Gården är borta sedan länge. Till Kalvshälla hörde ett dragontorp där det bodde ryttarsoldater. Torpet finns belagt tidigast 1721 när ryttarsoldaten Mats Sabel bodde där men då var det fråga om en mindre stuga, som revs på 1930-talet. Stugan på bilden ovan byggdes så sent som 1900.

Kalvshälla dragontorp fick skatta åt förgängelsen på ett för mig fullständigt obegripligt sätt: det brändes ner i början på 1970-talet, vid en brandövning på den intilliggande flygflottiljen F8. Skandal!

På Kalvshällas ägor finns idag flygfältet, som sagt, men också en del av Barkarby handelsplats med butikskedjor i gigantiska betongkolosser. En gångväg mellan två delar av handelsplatsen passerar en liten trädbevuxen kulle som av någon outgrundlig anledning fått stå orörd. Vid första anblicken är den helt oansenlig, man tänker knappt på den i sitt blinda jagande mot nästa varuhus. Men om man tar sig tid att gå upp på kullen, och lyckas bortse från skräp och kundvagnar, får man en välbehövlig paus i shoppandet – och ett fantasieggande besök i det förflutna. Här finns grundstenar, några trädgårdsbuskar, gamla träd och en gräsplätt.

Några grundstenar är vad som återstår av Kalvshälla dragontorp

Att luta sig mot en gammal ek och försöka föreställa sig hur det såg ut här för 100 år sedan ger inspiration att fortsätta promenaden mot nästa elektronikpalats eller inredningsbutik!

En del av torpets trädgård - en oas mellan varuhusen, som dock gör sig påminda i form av en kundvagn i bildens mitt

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

One response to “Det var en gång ett torp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: