UE och EPA

Keramik från Upsala-Ekeby (UE) har jag gillat i många år. Kallar mig definitivt inte samlare men köper gärna en pyts då och då på någon antikmässa eller loppis. Häromdagen köpte jag en ganska oansenlig blå blomkruka, mest för att den hade en så tydlig UE-stämpel. Gick hem och slog upp artikelnumret i katalogen. Det visade sig att krukan heter Beth och ingick i en produktserie som UE gjorde för Turitz & Co, dvs EPA-varuhusen, sannolikt på 1960-1970-talen.

Beth med Paula

EPA ja… Det är verkligen nostalgi. Visst minns vi varuhusen med de låga priserna och de kanske lite enklare produkterna som man gärna fällde småspydiga kommentarer om – men ändå köpte! Enhetsprisaktiebolaget stod EPA för och det var en varuhuskedja som grundades av Josef Sachs och Herman Gustaf Turitz i Göteborg med inspiration från amerikanska lågpriskedjan Woolworth. Första varuhuset med namnet EPA öppnade i Örebro 1930, men företaget hade bedrivit affärsverksamhet långt tidigare. 1978 slogs EPA ihop med Tempo, och den klassiska kedjeloggan försvann.

Klassiska logotyper. Bild från handelnshistoria.se.

I Karlstad fanns EPA till en början på Tingvallagatan 19. Därifrån har jag nästan minnen. Mamma brukar berätta hur jag var med på en shoppingtur någon gång i tvåårsåldern och pekade ut den lilla dalahästen – som genast blev min. Den står fortfarande på min bokhylla, en älskad, lätt bedagad liten skönhet i sina bästa år. Det har alltid varit något speciellt med den, delvis för att den kom från ”gamla EPA”.

Liten häst från gamla EPA, Karlstad, ca 1962

Under 1962 flyttade varuhuset till Drottninggatan där det blev kvar fram till sammanslagningen med Tempo. Där sprang man i tonåren och fyndade någon pryttel och där var jag på studiebesök med klassen i högstadiet och fick höra hur ett stort affärsföretag drevs.

Tyvärr har jag inte lyckats hitta en enda bild av nya EPA i Karlstad, vare sig av exteriör eller interiör. Men det gamla varuhuset finns det bilder på, inte minst i Värmlands museums bilddatabas:

Gamla EPA på Tingvallagatan i Karlstad, 1940.

EPA Tingvallagatan 19, ca 1940

Det är speciellt med de gamla varuhusen, tycker jag, innan de blev som gallerior med separata butiker. Sista försöket i den vägen i Stockholm måste ha varit engelska Debenhams som gjorde ett försök att etablera sig på Drottninggatan, men som tyvärr inte blev kvar många år.

Och Domus måste jag nog återkomma till i något inlägg, som den gamla kooperatör jag är.

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: