Huset Domus

Fortsätter ett tag på varuhustemat. Mellan 1978 och 1986 jobbade jag inom Konsum alla somrar och dessutom kring jul, andra lov, sabbatsår, helger och kvällar. Närbutiker, livsmedelshallar och Domusvaruhus var min främsta sidoinkomst under studietiden, först i Karlstad och sedan i Stockholm. Jag provade alla möjliga uppgifter, ansvarsområden och roller och träffade alla slags människor bland kunder och arbetskamrater. Men inte anade jag att jag var mitt i ett kulturarv.

Varuhusbyggena härjade som en farsot på 1960-talet och bidrog till skövling och total förändring av de gamla svenska stadskärnorna. Sin glansperiod hade väl varuhusen sedan fram till någon gång på 1990-talet när allt fler började konverteras till gallerior.

Domus i Karlstad byggdes 1963 på första parkett vid residenstorget och Klarälven, mitt i city. Den modernistiska fasaden med skyltarna är oförglömlig, redan som barn tyckte jag om det lite spetsiga och samtidigt bulliga typsnittet på ordet Restaurang! Där innanför låg grillbaren där man kunde äta favoriträtten grillkorv med pommes frites och beskåda den stora målningen av Miró som Konsum Värmland köpt för 10 000 kronor 1962 till sin nya restaurang. Det kallar jag konstnärlig utsmyckning!

Domus Karlstad, del av fasaden.

Hösten 1999 totalförstördes Domus i en brand, som utlöstes av en torrkokande gammal slipspress. Ett tidstypiskt hus var borta, ett hus som stått som monument över 1950- och 1960-talens tro på det moderna, strama och funktionella. Lika sorgligt som när träkåkar eller 1800-talspalats rivs eller eldhärjas.

Tomten stod obebyggd några år, var väl parkeringsplats om jag minns rätt. Så småningom byggdes gallerian med det passande namnet Mitt i City, som invigdes 2006. Denna gång ett hus för 2000-talet, med butiker och restauranger men även bostäder. Snyggt blågrått med kopparkupol. En helt annan stil än gamla Domus förstås, men är inte fönsterraden på andra våningen en hyllning till husets föregångare – jämför de två bilderna?

Gallerian Mitt i City, samma vy som bilden ovan

I min nuvarande hemort Jakobsberg byggdes Domus vid samma tid som i Karlstad och invigdes i september 1964 tillsammans med grannvaruhuset EPA. Här skövlades ingen stadskärna för det nya centrumet, men väl en charmig och ganska ny villastad.

Domus i Jakobsberg vid invigningen 1964. Till vänster skymtar grannen EPA. Järfälla kommuns bilddatabas.

När jag kom till Järfälla 1987 var det fortfarande Domus i två våningsplan och jag botaniserade gärna där när jag hade ärende till Jakobsberg – Järfällas city. Den här välvda kakelfasaden finns fortfarande kvar i ett i övrigt mycket förändrat centrum, nu med Coop Extras klatschiga logotyp.

Gamla Domus i nygammal omgivning

Fortfarande Konsum alltså. Jag kan personligen aldrig förmå mig att säga att jag handlar på Coop. Där är jag stockkonservativ, det är Konsum jag går till!

Det finns inte många Domusvaruhus kvar men i Oskarshamn fanns det åtminstone ett så sent som 2010. Som i alla sammanhang är det roligt om något spår av det gamla lämnas kvar, som stöd för minnet… Därför hoppas jag Oskarshamn behåller Domusskylten länge.

Domus i Oskarshamn 2010

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

One response to “Huset Domus

  • Mera Domus | nu & då

    […] dokumentär När Domus kom till stan visas på tv, får ett av mina gamla inlägg på nu & då (Huset Domus) extra många visningar. Det märks att ämnet engagerar. Folk ger sig ut och googlar efter […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: