I Nättrabo

Min mormors mormor hade en tremänning som hette Helena Johannesdotter och var född i Madesjö, Småland, 1835. Hon gifte sig 1860 med bonden Per Gustaf Andersson och de slog sig ner i Mortorps socken, väster om Kalmar, där de tog över gården Nättrabo. På gården föddes deras sju barn, och det är nummer två i ordningen som det här ska handla om.

Boven

I september 1863 föddes sonen Per Oskar i Nättrabo. Eftersom föräldrarnas förstfödda dog i späd ålder var Oskar äldst i syskonskaran. Ytterligare två av syskonen dog före ett års ålder. Oskar var skriven hemma i Nättrabo hela ungdomen, men som 20-åring tog han sig ändå till Stockholm och var arbetare där någon tid. Och det var där han gjorde sitt livs misstag och begick ett rån. Han döm­des av Stockholms rådstugurätt till fyra års straffarbete och därefter två års förlust av med­borger­ligt förtroende, vilket innebar att han hade näringsförbud och inte heller kunde gifta sig eller ha vilka anställningar som helst.

Åren i straffarbete avtjänade han på Nya Varvet i Göteborg. Från 1870 var varvet straff- och arbetsfängelse och från 1890 centralfängelse för män. Oskar satt alltså på Nya Varvet mellan 1883 och 1887.

Vy mot Nya Varvet från Klippans promenadstråk en solig kväll sommaren 2011. Det vita huset på udden är ”Vita gaveln”, varvets inventariekammare från 1754.

När Oskar frigavs från anstalten var han 24 år och skickades hem till Mortorp. Han kallade sig Södervall några år men lade av med det efter fängelsetiden. Namnet var kanske för starkt förknippat med brottet – det var lugnare att gömma sig i det neutrala Pettersson. I frigivnings­akten finns foto och en beskrivning av fången:

Foto från frigivningsakten. Bildkälla: SVAR, Riksarkivet

Hårfärg: Ljusbrunt
Ögon: Blå
Näsa: Rak
Mun: Ordinär
Hy: Frisk
Höjd: 5 fot 6 tum 6 linier
Kroppsbyggnad: Ordinär
Andra utmärkande kännetecken: Flera ärr på båda händerna.

Nog ser han ganska beskedlig ut på bilden, och han var igen förhärdad brottsling. 1886 lämnade han in två nådeansökningar som inte tycks ha beviljats trots att hans upp­förande var dokumenterat gott.

Efter tiden i fångenskap fann han sig inte till rätta hemma i Nättrabo. I juni 1892 återvände han till Göteborg men nu som en fri man på väg att emigrera till Amerika. Den 24 juni avreste han mot Boston, Massachusetts. Kvar hemma i Mortorp lämnade han sin tillkommande, gårdens piga Hulda Sofia Karlsson, som födde ett barn 1892 och kyrktogs som Oskars blivande hustru. Hon fick vänta länge på att bli gift – och hon väntade, ensam, den lille sonen dog strax efter födseln.

Bonden

Vad Oskar gjorde i Amerika är inte känt, men efter sex år återvände han till Sverige våren 1898. Han och Hulda gifte sig samma vår och tog över gården i Nättrabo. Föräldrarna bodde kvar på undantag. Jag misstänker att Oskar hade tjänat ihop en hacka i Amerika. Inte nog för ett palats, men nog för att ta hand om en stor gård och föda en stor familj. Under de närmast följande 18 åren födde Hulda 11 barn. Allesammans levde till vuxen ålder och några blev mycket gamla.

Oskar och Hulda blev kvar i Nättrabo livet ut. I november 1937 dog Oskar, av åderförkalkning och hjärnblödning enligt dödboken. Hulda blev kvar och det verkar som om en av sönerna tog över gården efter faderns död. Hulda överlevde sin man med nästan på dagen 15 år.

Kyrkböckerna ger onekligen en bild av att Oskar var en orolig själ i ungdomen, som for till Stockholm, begick brott, satt fyra år på straffarbetsanstalt, gjorde pigan med barn och emigrerade till Amerika! När han sedan kom hem vidtog ett till synes mycket stadigt och ordnat liv tillsammans med Hulda och barnen. Han stadgade sig och hittade hem.

Nättrabo

Bilden nedan visar släktgården i Nättrabo och är hämtad ur det gigantiska bokverket Svenska gods och gårdar, från 1940-talet. I boken kan man läsa att manbyggnaden uppfördes redan 1711 och byggdes till 1817. Några kreatur finns enligt boken, det är tre hästar, en unghäst, nio kor, fyra ungdjur, sju svin och 30 höns. Det visar sig också att gården i äldre tider använts som bränneri och gästgiveri. Som ägare till gården står Oskar Petterssons sterbhus, ”bestående av änkefru Hulda Pettersson f. Karlsson och 11 barn”.

Nättrabo, 1940-tal. Bildkälla: Svenska gods och gårdar

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

8 responses to “I Nättrabo

 • ann-christine berggren

  Hej Agneta, Min Kæresta Kurt Mortensen som är dansk har køpt huset vid sidan av det gamla gästgiveriet. Vi är mycket intresserade av att lära mer om huset. Är huset det hus du kallar undantaget dær de gamla föräldrarna bodde?.Det har beteckningen Nättrabo 113.
  Hälsningar Kurt och Ann-Christine

 • inga eriksson

  Min mors farfar var bror till Helenas man Peter Gustav. Jag bor ganska när Nättrabo – en mil eller så ”över skogen”.

  • Agneta Aglert

   Då är du ju närmare släkt till dem än jag. Vad roligt att du hörde av dig. Är Nättrabo lika fint fortfarande? Jag forskar mycket på min Smålandssläkt så det blir förhoppningsvis fler inlägg.

   • inga eriksson

    Intressant…
    Jag har lite uppgifter om Helenas släkt samt kort på hennes barndomshem.
    Har du några foto på några av de ”gamla släktingarna”? Om du lämnar e-postadress skickar jag kort på Nättrabo taget våren 2014.
    Hälsningar

   • Agneta Aglert

    Hej, jag har mailat till dig.

 • l.g.

  det var intressant, hårda tider….!!! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: