Vid Aspnäs vägskäl

I centrala Jakobsberg finns en vägkorsning som kallas Aspnäs vägskäl. Namnet andas lantlig idyll och det stämde nog bra med verkligheten för sådär hundra år sen. Gamla Enköpingsvägen mötte här Allévägen (idag Viksjöleden) – en lång allé mellan två av socknens främsta gårdar, Jakobsberg och Säby. Torpet Aspnäs gav namn åt korsningen och där det låg ligger idag bostadsrättsföreningen Aspnäs med två svängda höghus.

I fonden brf Aspnäs en vintereftermiddag 2012, från mitt fönster

Diagonalt över korsningen från Aspnäs låg Skruven, ett stort hus där det bedrevs krog i det passande läget vid vägskälet på genomfartsleden mellan Stockholm och Enköping. Krogverksamheten upphörde omkring 1820 men bebyggelsen fanns kvar till 1890-talet som bostad för Säbys hantverkare.

Skruven under Säby. Teckning från 1813. Bildkälla: Järfälla kommuns bilddatabas

I skogsbacken där Skruven låg sägs det ha funnits lämningar in i det sista, någon husgrund och ett spisröse. Jag passerar platsen i stort sett varje helg men kom mig aldrig för med att rota mig in i dungen och leta efter resterna av detta intressanta hus. Och en dag var det för sent. På vintern 2009 sprängdes marken där huset stått bort, för bygget av kommunens nya brandstation.

Prydliga pyramider blev det av marken under Skruven och lämningarna av huset. Här byggdes den nya brandstationen 2009.

Kommunens första brandstation invigdes 1946 men blev snabbt för liten. Redan 1959 fattade kommunfullmäktige beslut om en ny brandstation vid Hästskovägen, och den invigdes 1962. Även detta är helt nära Aspnäs och vägskälet.

2011: Brandstationen från 1962 förfaller.

Sedan den hypermoderna brandstationen vid Skruven invigdes har den nygamla stationen stått och förfallit. Det har ryktats om att den skulle byggas om till lägenheter, men så en dag visade det sig: den skulle bort. Det ska byggas nya bostäder på platsen. Förståeligt kanske, men synd att den genuina 1960-talsfasaden inte kan bevaras.

Men så var det ju det där med rivningar. Man kan inte låta bli att dokumentera och försöka bevara det lilla som går innan allt är borta. Och att fascineras av allt som kommer fram när fasaderna rämnar.

Om tre veckor ska allt vara jämnat med marken, berättade mannen som jobbade på platsen idag.

Bara att njuta av de häftiga ruinerna!

Bilderna nedan är från den 3 juli 2012.

Också ett röse…

Stambyte på gång?

Murverk av olika slag

Lite grönska

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

2 responses to “Vid Aspnäs vägskäl

  • Anna

    WOW!! Vilken fantastisk blogg!! Jag hittade hit via ”Övergivna platser” på fb och kan knappt sluta läsa!! Vilket otroligt arbete du måste lägga ner! Jätteintressant!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: