Tallbohov

Urgamla stigar finns kvar som gångvägar genom den en gång så stora Hammarskogen. Här vandrade torparna på väg till dagsverkena, kyrkan eller släkt och vänner i grannstugorna. Och här vandrar folk än idag, mot handelsplatsen, skolan eller pendeltåget.

Gångväg genom Hammarskogen över berget vid Tallbohov

Hammarskogen är idag inte mycket mer än en skogsremsa mellan E18 och 1960-talsområdet Tallbohov i södra Jakobsberg i Järfälla. Men med lite fantasi kan man ändå få för sig att man är mitt ute på landet. Med ännu lite mer fantasi, och ett och annat gammalt foto, kan man få en ganska klar bild av hur det sett ut här genom åren.

Området Tallbohov ligger på en höjd och är uppkallat efter torpet med samma namn. Det är inte svårt att förstå namnet när man går genom den tallrika skogen. Även Tallbohovsskolans skolgård pryds av mäktiga urskogsträd.

Skolgårdstall

Tallbohov hörde inte till de äldre torpen i socknen utan finns omnämnt först i början på 1800-talet. Sista familjen i stugan kom från Björneborg i Finland. Det var änklingen och före detta konstgjutaren Karl Fredrik Suomi Vinberg som 1919 kom till Tallbohov tillsammans med sina fyra barn. Med sig hade han också sin hushållerska, likaledes finskfödda Elina Sofia Timgren. När Karl dog 1924 tog Elina över torpet och står som arrendator i församlingsboken. Hon flyttade tillbaka till Finland 1935 och samma år revs torpet. Fastigheten hade övergått i flygflottiljen F8s ägo.

Torpet Tallbohov ca 1914. Foto: Hann Marie Berndes. Järfälla kommuns bilddatabas

På 1940-talet anlade flygflottiljen en festplats på Tallbohovs gamla torpplats. Av någon anledning hamnade den där uppe på den skogiga höjden strax ovanför själva flottiljområdet.

Festplatsen vid Tallbohovs gamla torpplats, det som fanns kvar 1964. Foto: Lars Gustafsson j:r. Järfälla kommuns bilddatabas

När så den gamla torpplatsen omgavs av bostadshus, skola och dagis i mitten på 1960-talet fick den övergivna festplatsen lämna plats åt en fotbollsplan. Följaktligen finns idag inga som helst lämningar efter torp, trädgård eller festplats. Bilden nedan talar för sig själv: precis här låg torpet, men vem kan ana det? Man vill så gärna se några grundstenar, en syrenbuske eller en jordkällare. Här finns bara några foton kvar. Tur det i alla fall.

Skövlad torpplats

Flygflottiljen har förstås varit nedlagd länge, på senare år har det varit sportflygfält på gamla militärflygfältet Barkarby. Nu är även fältet nedlagt och det byggs bostäder där också. Men kommunen fortsätter sin fina gamla tradition att dekorera tråkiga gångtunnelväggar med bilder ur socknens historia. Här mer stiliserat än de tunnlar jag skrev om senast: Murkultur.

Mot nutid

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: