Gruvan som inte blev av

När man släktforskar blir man väldigt intresserad av de bygder där anfäderna bodde. Man läser på och försöker föreställa sig hur torp, byar och städer såg ut när det begav sig. Men man får också nya perspektiv på bygder där man själv bor och bott.

I västra Karlstad – väster om Klarälvens västra gren – ligger stadsdelen Gruvlyckan med trevånings tegelhus från 1960-talet som huvudsaklig bebyggelse. Området var helt nybyggt när min familj kom dit 1964. Jag var fem år och många minnen har förstås etsat sig fast. De skotskrutiga galonbyxorna som jag hade på mig när vi lekte i lervällingen utanför de nya husen. Doften av korv stroganoff första gången vi ettor åt lunch i matsalen (som också var gymnastiksal!) på Oskarslundsskolan. Saft och bullar i ”höga gräset”, en vildvuxen och spännande gräsplätt tillräckligt nära hem för att mamma skulle kunna ha uppsikt över oss från fönstret. Ungarna lekte på gården och mammorna höll vakt uppifrån lägenheterna. Ofta var det stora gäng som grävde i sandlådan, bytte bokmärken eller lekte halli hallå…

…ibland var det bara jag och kälken.

Närmare ett halvsekel senare har jag insett att Gruvlyckan är ett intressant ortnamn. Stadsdelen är inte uppkallad efter en gård, som annars är mycket vanligt. Och aldrig har man sett till någon gruva i trakten. Eller har man det…?

Foto: VF-arkiv: Lennart Fernqvist

Till sist bestämde jag mig för att gå till botten med namnet och därmed gruvan. Ja, inte bokstavligt, men faktamässigt!

Egendomen Lugnet tillhör idag stadsdelen Gruvlyckan och används som fritidsgård. Den omges närmast av en parkliknande gård med bollplan, gräsmattor och några träd och i en yttre ring finns gator, bostadshus och industrier. Så har det inte alltid sett ut. För 150 år sedan omgavs Lugnet av skog och där pågick ett spännande experiment.

Lugnets herrgård 1939. Foto: Dan Gunner. Värmlands museums bilddatabas

Berget i skogen hade visat sig innehålla järnmalm och på 1860-talet gjordes ett försök att bryta malmen, som var av god kvalitet. Det var bonden och slaktaren Johannes Johansson som ägde gården vid denna tid men det är oklart vem det egentligen var som drev gruvbrytningsförsöket. Brytningen pågick ungefär mellan 1860 och 1863 och malmen ska ha levererats till Borgviks bruk. Det blev dock bara ett kort försök med malmbrytning vid Lugnet. Malmen fanns inte i tillräcklig mängd och den låg i klumpar och skulle därför inte kunna brytas effektivt.

Gruvan övergavs och minnet av det kortvariga försöket att starta en gruva strax utan för centrala Karlstad falnade, men ett och annat ortnamn påminde ändå alltid om gruvan. I ”Egobeskrifning öfver Karlstads donationsjord enligt uppmätning år 1869” nämns ”till Lugnet hörande skog, Grufskogen” och i ortnamnsregistret hos Institutet för språk och folkminnen nämns Gruvlyckan år 1948 som ett ägoområde i Romstad. Ordet Gruvlyckan tyder på att en speciell jordlott (lycka) hade uppkallats efter gruvan. I det nya bostadsområdet finns flera namn med Gruv-förleden.

Gruvhålen vid Lugnet 1959. Foto: VF-arkiv: Lennart Fernqvist

Nej, det blev ingen mer brytning, men gruvhålen fanns fortfarande kvar 100 år senare och var livsfarliga fällor för traktens barn, som lekte indianer och cowboys i skogen. Det berättar förre fotografen på Värmlands Folkblad, Lennart Fernqvist, som också bidragit med flera av bilderna i detta inlägg. Stort tack! Gruvhålen var 36 meter djupa och man vågar inte tänka på vad som kunde ha hänt innan kommunen slutligen satte upp staket runt dem.

Riskfylld promenad vid gruvhålen 1959. Foto: VF-arkiv: Lennart Fernqvist

När det så blev 1960-tal och Karlstad behövde nya bostäder, fylldes gruvhålen igen (förmodar jag, men utan att veta säkert), skogen avverkades och marken omvandlades till det nya bostadsområdet Gruvlyckan… som liksom så många andra stadsdelar och förorter gömmer en fascinerande historia!

Nybyggda Gruvlyckan 1965. Foto: AB Flygtrafik Dals Långed. Värmlands museums bilddatabas.

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

9 responses to “Gruvan som inte blev av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: