En stad blir till, del 2

Nej, det här är inte Eriksbergskranen! Men liksom i Eriksberg på Hisingen i Göteborg bygger man här en ny stad på och runt lämningarna av en tidigare verksamhet.

För drygt ett år sen skrev jag ett inlägg om den nya stad som är planerad på det gamla flottiljområdet i Barkarby, Järfälla: En stad blir till. Sedan dess har det hänt en hel del. Staden har utökats med radhus, flerfamiljshus och ett äldreboende. Ännu ser man inte mycket av gator och stadskvarter, men det kommer väl…

Staden växer. Det låga huset i mitten är äldreboendet Flottiljen som ser designat och intressant ut åtminstone från utsidan.

Särskilt intressant har det varit att följa det gamla militärflygfältets öden. I våras såg man de första tecknen, det pågick någon sorts mätningar eller liknande.

I våras: byggförberedelser på det gamla flygfältet

Under sommaren gjorde grävskoporna allt större ingrepp i gräsmattor och körbanor på fältet.

Demolering

I september konstaterade vi från andra sidan, det vill säga inifrån själva flygplatsområdet, att inga plan någonsin mer skulle taxa ut från landningsbanan bort mot den gröna hangaren.

I fonden: den gröna hangaren, nu privata lägenhetsförråd

Stopp va’re här också. I fonden: Kista/Akalla

Så en dag i början på oktober stod den där: skylten som definitivt visar vad som händer: sjuvånings hyreshus med butiker i bottenplan, inflyttningsklart 2014.

Beviset…

Alltihop är otroligt spännande att följa. En bygd förvandlas än en gång. Från jordbruksland till militärområde till handelsplats – som nu införlivas i den nya staden. Fascinerande. Visst svider det lite att se flygplatsen gå om intet. Och visst hoppas man att byggherrarna lämnar kvar spår av det gamla. Och att det inte går för fort det hela, så det blir miljonprogramsproblem om igen.

Och att ingen rör det intilliggande Västra Järvafältets naturreservat som är mitt energiförråd och min upptäckarvärld. Som kulturmiljö rena drömmen för släkt- och bygdeforskare och andra historieintresserade. Som landsbygd mitt i stan rena drömmen för alla som söker återhämtning, vila, frisk luft, naturupplevelser, motion eller bara en liten påminnelse om en gången tid. Rör de det flyttar jag! Men annars så.

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

One response to “En stad blir till, del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: