Alla har en berättelse

Något man lär sig när man släktforskar är att alla människor har en berättelse och att ingen är ointressant. Här delar jag med mig av historier och människoöden som fångat min uppmärksamhet. Men här finns också plats för andra funderingar om gammalt och nytt – folk, platser och prylar.

Att släktforska och rota i kyrkböcker eller gamla dokument och foton är som att kika in genom ett fönster. Man får en liten del av sanningen. Resten är för evigt gömda hemligheter som anfäderna tagit med sig i graven, och tur är väl kanske det. Men det man kan få fram räcker mer än väl för att väcka respekt, nyfikenhet och skrivarlusta.

Följ med på en fönstertittningsrunda!

Sedan 1980-talet skriver jag, Agneta Aglert, teknisk information i mitt yrke. Här skriver jag för mitt eget höga nöjes skull.

Fotona är mina egna om ingen annan källa anges.


14 responses to “Alla har en berättelse

 • Anna Holm

  Hej Agneta!
  I ett av dina inlägg berättar du att din släkting flyttade in på gård nummer 370 norra kvarteret i Kalmar. Mina släktingar bodde där fr 1812. Vet du vilken tomt/vilket hus det är?

  Med vänlig hälsning,
  Anna Holm

  • Agneta Aglert

   Hej Anna!
   Kul att du hittat till min blogg. Jag har inte så bra koll på Kalmar men jag har en förteckning över tomtnummer och gatuadresser år 1914. Enligt den motsvarar tomt 370 Landshövdingegatan 12, kvarteret Repslagaren. Visserligen hundra år efter att dina släktingar bodde där men ändå. Enligt Eniro verkar det vara ett gammalt hus där fortfarande. Du får gärna berätta om du hittar något mer om detta!
   Hälsningar
   Agneta

   • Anna Holm

    Tack för ditt svar Agneta! Jag ska åka förbi och kika redan idag. Har även varit i kontakt med stadsbiblioteket som lovat ta fram uppgifter. Hör av mig igen 🙂

   • Anna Holm

    Hej!
    Tomt 370 motsvarar idag fastigheten Repslagaren 25, Landshövdingegatan 10, den mörkt grå av de två byggnader som finns på denna plats. Huset kallades (sent 1800-tal) för Melanderska huset. Det kan vara samma byggnad som står på platsen idag men ombyggd exteriört.
    Hälsningar
    Anna Holm

   • Agneta Aglert

    Hej, vad roligt att få veta detta. Fantastiskt att det kanske är samma hus som släktingarna bodde i som står där idag.
    Vore kul att åka förbi och titta men jag får hoppas på en Smålandstur senare i år. Tack för info!

 • Ann-Christine Berggren

  Hej Agneta.
  Tusen Tack för hjælpen . Underbart att du kunde sænda det till oss.
  Vi bor i Nättrabo största delen av året. Det blir gjort en hel del hær, men vi ær ju pensionister så det blir till lite extra pauser.Min käresta gør Allt sjælv och det blir så fint. Vi njuter varit ögonblick hær.
  Vi försøker samle information om tidigare ägare från folk vi møter. Skall bara ha det nedskrivet också.
  Det ær Riktigt kul att følja på din sida vad du skriver.
  Ænnu en gång Tack.
  Hilsen fra Kurt och Anki

 • Ann-Christine Berggren

  Hej Agneta,
  För ett gott stycke tid sedan skrev jag till dig om ett hus vi köpt i Nättrabo 113 Småland. Du kunde komma med en del information som vi var mycket glade før . Dessvärre kan jag inte finna något av det ,hur jag än har letat.
  Är det möjligt att du har det sparat och kan hjälpa mig.
  Tusen Tack på förhand. Hilsen Ann-Christine Berggren

  H

 • Elena Lövgren

  Hej Agneta! Stort tack för din underbara blogg. Jag bodde i Kallhäll på Termovägen, ungefär 4 år, 6 år sen. Ursäkta mig, jag kan inte bra svenska, min man, Herbert, är svensk och vi etablerade oss i Bukarest, Rumänien (mitt hemland). Jag älskar Järfälla och vi kommer i Kallhäll varje år på sommaren för 2-3 månader. Hoppas att vi ska få hyra nesta år sommar lägenhet!
  Jag är sociolog och tycker om anthropology, alltid vill veta berättelser om mäniskor och platser.
  Du görde stråande job med din blogg.
  önskar dig bra hälsa och trävlig tid,
  Elena Lövgren( 66 år gammal)
  elena lovgren@yahoo.com

  • Agneta Aglert

   Hej Elena! Tack så väldigt mycket för dina ord om min blogg, vad glad jag blir. Håller med om att berättelser om människor och platser är intressant. Och visst är Järfälla fint! Ha det så bra själv och välkommen åter till bloggen.
   Hälsningar
   Agneta

 • Kerstin Engblom

  Hej Agneta!
  Underbar sida du har. Hitta den av en tillfällighet men hädanefter kommer jag hitta in här då och då.Läste precis Mästersvennens barn så bra. Har själv mina rötter bl.a från Värmland så den var jättekul att läsa. Fick i höstas en bok om min närmsta släkt det va jättekul och det är ju så viktigt att vi inte glömmer.

  Tack för intressant läsning
  Mvh Kerstin Engblom

  • Agneta Aglert

   Hej Kerstin!
   Tusen tack för berömmet, vad roligt att du läst! Jag har rötter lite varstans i södra Sverige, men det är speciellt med Värmland eftersom jag själv är född och uppvuxen där. Det måste vara otroligt kul att få en bok om släkten!
   Ha det så bra och välkommen tillbaka hit!
   Agneta

 • Emely

  Hej Agneta!
  Å vad glad jag blir av din sida! Vilket jobb du lägger ner, och så mycket spännande här finns!
  Jag har dragit igång ett projekt för att hela Sverige ska göra som du, prata med sina äldre och skriva ner deras historier. Jag vill försöka rädda Sveriges skatt av minnen och livshistorier och försöker få med mig hela landet på tåget. Jag har skapat en Facebookgrupp ”Rädda vår historieskatt” och en blogg, lite liknande din, där historier och annat gammalt läggs upp. Kika gärna in på den: historieskatten.se. Min fråga till dig är om vi kan ha någon form av samarbete. Får jag lägga upp din hemsida som en länk på min, så att fler hittar till dig?

  Ha en fin dag!
  Mvh
  Emely Christensson

  • Agneta Aglert

   Hej Emely! Tack för din kommentar, vad roligt att du tycker om min blogg. Vilket spännande projekt du har dragit igång, hoppas du får in många intressanta och roliga berättelser. Givetvis får du gärna länka till nu&då, det är jag bara glad för. När jag får till en länksida tar jag med din blogg också.

   Mina berättelser kommer framför allt från släktforskningen, dvs mitt grävande i kyrkböcker och andra arkiv. Min far- och morföräldrageneration var redan borta när jag började med forskningen, men min mamma och några till bidrar mycket med 1900-talsminnen och annat.

   Lycka till!
   Hälsningar Agneta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s