Tegelkrogen, vägkrog för vinterresenärer

Många är de torpstugor som byggts och använts och sedan rivits eller fått förfalla i landsortssocknarna genom seklerna. Utan diverse sockenböcker och Riksantikvarieämbetets Fornsök skulle man knappt ha en aning om att de funnits. En sådan bortglömd stuga är Tegelstugan, ett torp under Jakobsbergs säteri i Järfälla, ungefär vid nuvarande korsningen Viksjöleden – Mälarvägen. Stugans första dokumenterade invånare var tegelslagare i byn Vibble strax intill på 1600-talet och troligen fick stugan sitt namn efter honom.

Platsen för Tegelkrogen idag.

Fram till början av 1800-talet benämns stugan ofta Tegelkrogen. Den låg ungefär halvvägs utefter Järfällas enda vinterväg, som gick mellan Barkarby och Görväln, och fick tjänstgöra som vägkrog under vintrarna. Det var lättare att färdas om vintern, när resan kunde gå med släde över kärr, sjöar och öppen mark. Sommarvägarna sparades och vintervägarna var ganska underhållsfria, det enda som krävdes var att sträckor över vattendrag skulle markeras med gransruskor.

Bilden nedan är lånad från omslaget till skriften Gamla färdvägar genom Järfälla. Här syns hur vintervägen avviker från sommarvägen vid Barkarby torg. Tegelstugan är inritad längs vägen, med skylt och allt, längst till vänster i bilden. Även om krogverksamheten där aldrig varit officiell så anses namnet vara tillräckligt bevis för att stugan varit vägkrog. Görvälns krog vid Mälaren var den andra av de två krogarna längs vägen. Den var stor och etablerad och betjänade även sjöfarare om sommaren.

Daniel och Maja Stina

Den 22 februari 1797 dog blott 37-årige torparen Daniel Ersson i Tegelkrogen av kallbrand. Han efterlämnade hustrun Maja Stina Andersdotter samt fem barn mellan tre och tio år.

Det är troligt att Daniel och Maja Stina hade serverat mat och dryck till resande där i torpet på vintrarna. Förutom stugans namn ger bouppteckningen efter Daniel vissa antydningar om någon form av krogverksamhet. Det finns nog fler pannor, grytor och tunnor än i ett vanligt torparhushåll. Det fanns också en hel del husdjur, däribland två hästar. Jag kan inte tillräckligt om forna tiders vägkrogar för att avgöra detta, men möjligen är hästarna i den enkla torpmiljön ett tecken på att de tillhandahöll hästar till de resande för byte, lite som ett skjutshåll.

I husförhörslängden efter Daniels bortgång är ”krogen” i Tegelkrogen tydligt överstruket och ändrat till ”stugan”. Änkan tänkte alltså inte driva stället vidare. Därefter talas det enbart om Tegelstugan till dess att sista familjen flyttar ut runt 1860. Torpet förekommer sedan inte mer i husförhörslängderna utan övergavs och revs kanske snart därefter. Följaktligen finns inte heller några foton på huset. Men några torp står kvar och minner om historien, till exempel torpet Vattmyra mitt i Jakobsberg (bilden nedan).

Källor

  • Järfällaboken I och II (Lars Gustafsson J:r, Järfälla kommun)
  • Gamla färdvägar genom Järfälla (Järfälla Hembygdsförening)
  • Kyrkböcker för Järfälla församling
  • Bouppteckningar för Sollentuna häradsrätt
  • Riksantikvarieämbetets Fornsök

Om Agneta Aglert

Skribent, släktforskare och egen. Visa alla inlägg av Agneta Aglert

Lämna en kommentar